Sarjana dan PhD Teknologi Pendidikan @ FP UTM

Teknologi Pendidikan..

Satu terma yang agak kampung bunyinya. Mcm program yang tah apa-apa tah. Namun kami di Fakulti Pendidikan UTM menawarkan program Ijazah Sarjana Teknologi Pendidikan dan Ijazah Doktor Falsafah Teknologi Pendidikan.

Saya salah seorang graduan Ijazah Doktor Falsafah Teknologi Pendidikan. Mendaftar pada semester II 2009/2010 dan graduan pada 2012 dengan status graduate on time (GOT) @ 6 semester dan dianugerahkan gred B1. CGPA adalah 4 flat.

Apakah itu Teknologi Pendidikan?
Teknologi pendidikan bukanlah satu program cap ayam. Malahan ianya adalah diantaranya yang paling dinamik dalam bidang pendidikan. Tak percaya? Cuba tengok jurnal pendidikan, bidang apa yang paling tinggi Impact Factornya?

Teknologi pendidikan merupakan bidang disiplin ilmu yang melibatkan kajian mengenai pembangunan sistem pendidikan, teknologi pembelajaran dalam pendidikan dan juga kajian secara survey terhadap impak teknologi dari aspek pendidikan.

Master Teknologi Pendidikan @ Sarjana Teknologi Pendidikan
Terdapat tiga mode pengajian bagi program ini iaitu:

  1. Taught course | kelas dan sedikit kajian dengan tesis.
  2. Mixed mode | 50% kelas dan 50% kajian dengan penghasilan tesis (ada viva-voce dan proposal defend).
  3. Full research | 100% kajian dan tidak ada kelas (ada viva-voce dan proposal defend, namun supervisor perlu yang betul-betul committed. kalau tidak pelajar hanyut dan hancur ditengah jalan)

Pelajar yang mendaftar dalam program ini jika mengambil mode taught course dan mixed mode, anda akan belajar tentang pengaturcaraan seperti web programming, pembangunan sistem pembelajaran seperti menggunakan Adobe Flash, pembangunan animasi menggunakan Toon Boon, pembangunan video digital dan lain-lain lagi penggunaan perisian high-end.

Pelajar boleh melakukan kajian secara survey seperti meninjau kesan penggunaan sesuatu teknologi terhadap pelajar. Mengkaji tentang ciri-ciri teknologi sedia ada kepada manusia ataupun faktor-faktor yang menyumbang kepada teknologi. Seperti contoh, seorang rakan saya dari Iran telah melaksanakan kajian mengenai ciri-ciri yang perlu ada pada sebuah virtual university. Seorang pelajar saya yang telah graduan melaksanakan kajian mengenai kesan ciri-ciri digital nativeness sampel terhadap kesediaan mereka belajar menggunakan pengkomputeran ubiquitous.

PhD Teknologi Pendidikan
Pelbagai kajian yang sistematik dan saintifik boleh dilaksanakan. Kajian dalam bidang pendidikan ini sangatlah dinamik. Contohnya PhD saya adalah dalam disiplin Kejuruteraan Kognitif. Membangunkan sistem pembelajaran yang dinama i-InTranS. Berdasarkan kepada dapatan kajian saya, i-InTranS berjaya melakukan catalyzation terhadap aras intelektual manusia.

Kajian lain boleh kepada kajian yang sangat cutting-edge. Nak buat kajian yang menggunakan Google Glass? Cloud ComputingUbiquitous Computing? iPad dan smart phone? (meh, iPad dan smart phone dah kira outdated). Nak buat tu semua? Marilah join PhD Teknologi Pendidikan kami.

Kajian anda akan jadi sangat kompleks dan menyeronokkan! Boleh cerita kat kawan-kawan, jiran-jiran, sepupu-sepapat dan makcik-makcik di kampung yang anda buat research tentang Cloud Computing dan Ubiquitous Learning Hub. wowwwwwww!!!

Duit! Duit! Duit! Xda duit nak belajar??
Jangan bimbang, jangan bimbang, jangan bimbang. Hehe. Tu semua boleh settttttle!!

Masalah pelajar Malaysia adalah kekurangan wang untuk sambung belajar. Kehilangan pendapatan sebab kena berhenti kerja sebab nak pergi belajar. Ok.

Untuk pelajar Master, especially yang fresh grad tu. Anda boleh guna PTPTN. Bertambahlah hutang PTPTN den wooo. Jangan kalut, buat sementara je ni. Untuk semester pertama je. Sebab anda boleh jadi RA (Research Assistant). Gaji agak lumayan boleh sampai RM 1300 sebulan tau. Macam mana nak jadi RA ni ek? Sonang je. Carilah supervisor yang ada grant, ada supervisor yang ada grant puluh-puluh ribu ada yang ada ratus-ratus ribu. Saya pun ada grant dengan cumulative RM 180 000.00. Takpun kenalah approach lecturer yang ada grant. Hihi.

Ops lupa nak bagitau, RM 1300 tu buat makan tau. Bukan kena bayar yuran. Sebab anda boleh mohon MyMaster. Link ada disini.

Yang nak buat PhD, boleh mohon MyPhD. Link pulak ada disini. Untuk yang PhD ni dapat RM 2300 sebulan. Yuran tak perlu bayar sendiri, kerajaan yang bayarkan. Dapat macam-macam elaun lagi tu, boleh tuntut elaun paper dan tesis lagi. Paper dapat RM 2000 dan tesis dapat RM 3000 (boleh beli macbook air hihi). Tapi ada kontraklah 5 tahunlah.

Jadi kesimpulannya adalah mudah je. Marilah ke UTM dan register program master @ PhD Teknologi Pendidikan. Anda pasti tidak akan menyesal ^_^

p/s: saya sedia menjadi supervisor anda. Tapi kena rajin dan komited lah. Yang malas buat membazir beras je.

Excellence Service Award

Alhamdulillah. I was conferred with excellence service award by UTM for year 2012. … [Continue reading]

Another New Research Scope for Potential PhD Student

Currently I am working on a research debating around the application of Augmented Reality technology and its beneficial toward human spatial visualisation skill development. The research probe into the process of enrichment using multidimensional … [Continue reading]

New Impact Factor Article

Alhamdulillah. I had successfully published an article with title "Accessing Knowledge and Skill in Information Technology". The article was published in  Applied Mathematical Sciences journal for its 8th volume in its 2014 edition. The paper was … [Continue reading]

Available Research Scope for Potential Students

Good News!! Currently I have some research scope for my potential master students: Design, Development and Testing of Hybrid e-Learning Environment with Multi-perspective Support Platforms (Mixed Mode @ Full Research) Android Based App … [Continue reading]

Welcome Remarks

Dr. Mohd Shafie bin Rosli Senior Lecturer (DS 51) Department of Sciences Mathematics Education and Creative Multimedia Faculty of Education Project Leader @ Principal Investigator CITE Research Group K-Economy Research Alliance Universiti … [Continue reading]