Fail kursus untuk audit

Fail yang sangat penting dalam kisah akademia seperti saya.

Nampak macam 3 fail biasa je. Tapi nak memenuhkan isinya adalah sangat- sangat mencabar. Daripada sebelum cuti raya sampailah minggu ni.

Setakat cetak dan masuk dalam fail memang mudah. Yang sukarnya adalah menyediakan bukti yang membolehkan auditor faham apa yang telah kita buat sepanjang semester hanya dengan melihat 1 fail sahaja.

  • Apa yang kita ajar,
  • Bagaimana kita jalankan proses pembelajaran,
  • Bagaimana pelajar dinilai berdasarkan hasil program yang telah disetkan lebih awal.
  • Apakah kemahiran yang pelajar perolehi setelah selesai kursus ini.

Semoga apa yang diusahakan dan dimasukkan adalah perkara yang tepat dan betul.

Hubungan silaturrahim antara adik-beradik

Saya dikongsikan cerita di bawah melalui whatsapp group pejabat.  ***Saya pernah berbual dengan seorang jutawan di bangi saya x nak tag nama pnuh dia.. Nama dia haris... Baru umur 40 lebih.. Tapi kaya raya.. Rumah besar sgt wow.. Suka bantu … [Continue reading]

Jurnal tempatan terindeks dalam SCOPUS

Buat sesiapa yang berminat untuk mencari jurnal Malaysia yang terindeks by Scopus... kalau ikut database Scimago.. ada 81 jurnal kesemuanya..  Klik link di bawah ini http://www.scimagojr.com/journalrank.php?country=MY Semoga bermanfaat.. … [Continue reading]

Hari Inovasi Fakulti Pendidikan, UTM kali ke 5

Fakulti Pendidikan, UTM telah berjaya mengadakan  Hari Inovasi buat kali yang ke lima pada 21 Mei 2017, bertempat di Dewan Kolej Tunku Cancelor. Pertandingan kali ini melibatkan 51 produk inovasi untuk pendidikan yang dibangunkan oleh … [Continue reading]

Anugerah Webometrik kategori Individu 2017

Pada tahun 2016, saya telah terpilih sebagai salah seorang finalis dalam kategori Anugerah Webometrik Kategori Individu ini di Majlis Citra Karisma 2016. Semasa dijemput oleh wakil urusetia Citra Karisma, saya menerima jemputan dengan niat untuk … [Continue reading]

Bengkel Web 2.0 for Teaching andLearning : Social Media and Blog

Pada 15 Mei 2017, UTMLead telah mengadakan bengkel Web 2.0 for Teaching & Learning yang memfokuskan kepada penggunaaan Social Media dan Blog. Bengkel melibatkan pensyarah daripada pelbagai fakulti di UTM. Penceramah bagi bengkel ini adalah Dr … [Continue reading]

Ad hoc activity… create post using wordpress mobile phone apps

Evening session was filled with creating blog post using wordpress mobile apps. The internet line was not so friendly today. However, we manage to finish the course as plan. All the best to all participants... … [Continue reading]

Cara menulis blog post menggunakan aplikasi mudahalih

Langkah pertama untuk menulis blog formal UTM menggunakan aplikasi mudahalih adalah... kena ada Wordpress for Mobile Apps. Install dalam handphone dan setkan id dan password yang diberikan oleh admin fakulti. Kemudian, dah boleh mula menulis post … [Continue reading]

Using Blog for teaching and learning : Video sharing

Below is some video that you can refer to use blog for teaching and learning. https://www.youtube.com/watch?v=xt4AZ5XWQsM … [Continue reading]

Car free Day UTM

Today is UTM Car free day. It is one of the UTM campus sustainability programme. The target of this initiative is to reduce air pollution, to promote a healthy lifestyle and to improve environmental awareness among campus community. Every Thursday, … [Continue reading]