PROGRAM MINGGU PENDIDIK 2017 FAKULTI PENDIDIKAN

TUJUAN

Minggu Pendidik 2017 yang bertemakan “Guru Pembina Negara Bangsa” di Fakulti Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia.

LATAR BELAKANG PROGRAM

  • Selaras dengan matlamat Fakulti Pendidikan UTM yang menekankan penerapan budaya pembelajaran sepanjang hayat (the inculcation of culture of life long learning) dan bersempena dengan sambutan Hari Guru Malaysia tahun 2017, beberapa program menarik dan interaktif akan dianjurkan selama lima hari mulai 14 hingga 18 Mei 2017 (Ahad – Khamis) yang melibatkan para pensyarah, ALUMNI, dan juga pelajar di Fakulti Pendidikan UTM.  
  • Program-program yang akan dilaksanakan merangkumi pelbagai aspek yang ditekankan dalam budaya pembelajaran sepanjang hayat seperti motivasi untuk belajar dan berpusatkan kepada pelajar. Oleh yang demikian, pelbagai program yang akan dilaksanakan akan melibatkan bekas tenaga pengajar yang mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang meluas, para pensyarah, bekas pelajar dan juga pelajar yang sedang menjalani program sarjana muda dan juga sarjana. 

MATLAMAT

  • Program Minggu Pendidik 2017 ini akan dapat memberi manfaat kepada warga Fakulti Pendidikan khususnya para pensyarah dan juga pelajar berkaitan dengan profesion keguruan bersempena sambutan Hari Guru Malaysia yang akan dianjurkan oleh Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia pada 14 hingga 18 Mei 2017 (Ahad hingga Khamis).

OBJEKTIF

  • Membudayakan Pembelajaran Sepanjang Hayat melalui perkongsian pengalaman, pengetahuan dan jalinan hubungan antara warga Fakulti Pendidikan (pensyarah dan pelajar), alumni dan tokoh pendidik.
  • Memberi peluang kepada pelajar berinteraksi dengan pelbagai lapisan warga pendidik seperti bekas pelajar, tokoh pendidik, pensyarah dan pelajar senior melalui program-program yang berbentuk akademik dan santai.

MAKLUMAT PROGRAM

Program-program yang akan dilaksanakan sepanjang lima hari Minggu Pendidik 2017 adalah program  Sharing is Caring, program First year Experience, program Jasamu Dikenang, program Mural, program Lestari & Keceriaan, program FP to Us, program Sehati Sejiwa dan juga Program Sambutan Hari Guru 2017. 

Perancangan Program

Terdapat lapan program yang akan dilaksanakan sepanjang lima hari ketika Minggu Pendidik 2017.

Peserta

Peserta untuk menjayakan program ini adalah terdiri daripada warga Fakulti Pendidikan (staf akademik dan bukan akademik), bekas tenaga pengajar FP -alumni dan juga pelajar Tahun 1 dan Tahun 2 Fakulti Pendidikan, UTM.

Jawatankuasa Program Minggu Pendidik 2017

PENAUNG:   
Prof. Dr. Baharuddin Bin Aris
PENASIHAT:    
Prof. Madya Dr. Muhammad Sukri Bin Saud
PENGARAH:    
Dr. Rohaya Talib
TIMBALAN PENGARAH:    
Dr Nur Husna Abd Wahid
SETIAUSAHA:    
Dr Hadijah Jaffri
BENDAHARI:    
Dr Halijah Ibrahim
AHLI JAWATANKUASA:  
Dr. Asha Hasnimy  Mohd Hashim
Dr. Zainuddin Hassan
Dr Nor Fadila Mohd Amin
Dr Rafeizah Mohd Zolkifli
Dr Hee Jee Mei
PM Dr Mohd Khata Jabor
PM Dr Zainal Abidin Zainuddin
Dr Nurul Farhana Jumaat
Dr Aede Hatib Musta’amal
Dr Noor Dayana Abdul Halim
Dr Diyana Zulaikha Abdul Ghani
Dr Mohd Zolkifli Abd Hamid
Dr Nor Nazira Suhairom
Dr Ahmad Nabil Md Nasir
Dr Azlan Latip
Dr Hafizah Harun
Dr Zakiah Mohamad Ashari
Dr Amirudin Udin
Dr Kamalularifin Subari
Dr Jamilah Ahmad
Dr Shaharuddin Md Salleh
Dr Noor Azean Atan
Dr Sanitah Mohd Yusof
Dr Sharifah Osman
Dr Norulhuda Ismail
Dr Hanifah Jambari
En Juhazren Junaidi
En Jamaludin Ramli
En Abd Razak Idris
En Johari Hassan
En Shahrin Hashim